Hasicí přístroje bez pravidelné kontroly? Hrozí pokuta až 250 tisíc korun

16.11.2016 17:21
Hasicí přístroj je jednou z nejstarších a nejjednodušších pomůcek pro účinné zdolávání požárů. Je rychlý, relativně účinný, levný, nenáročný na údržbu a má snadný způsob použití. Nic však nefunguje donekonečna a samo od sebe. Aby hasicí přístroj spolehlivě plnil svoji funkci, je třeba neopomínat, že musí být pravidelně prováděny kontroly provozuschopnosti
 
Vyhláška o požární prevenci stanoví, jak se určuje množství hasicích přístrojů v daném provozu, určuje umístění přístrojů, včetně označení míst, kde jsou umístěny ale co je nejdůležitější, určuje, že kontrola hasicích přístrojů (termín „Revize“ je nesprávný pojem!) musí být prováděna nejméně jednou za rok. Znamená to, že každý hasicí přístroj musí být jednou za rok (ve specifických případech i častěji) zkontrolován odbornou firmou, která mimo jiné musí označit PHP štítkemz vyznačením provedení kontroly, zaplombovat spouštěcí armaturu a vystavit doklad o kontrole hasicího přístroje.
 
Pokud hasicí přístroj není pravidelně kontrolován, může nastat situace, že v okamžiku požáru bude nefunkční a jeho instalace je zcela zbytečná. Pokud toto zanedbání povinnosti zjistí orgán státního požárního dozoru, může podle zákona o požární ochraně uložit pokutu až do výše 250 tisíc korun. Samozřejmě, že za jeden hasicí přístroj bez kontroly propadlé o měsíc, hasičský záchranný sbor tak vysokou pokutu neuloží, ale pokud se jedná o opakované a dlouhodobé zanedbávání této povinnosti a jedná se o stavbu kde je větší počet osob, nemocnici, školu, nebo budova je historickou památkou, bývají pokuty citelné.
 
Na provádění kontrol hasicích přístrojů se nikdy nevyplatí šetřit. Když už jednou je jimi provoz či objekt vybaven, jsou náklady na kontroly už jen „ty drobné“. Právě tyto drobné mohou, v tom lepším případě, rozhodovat o statisícových pokutách, v horším případě pak o škodách za miliony, lidských životech, ale i o tom, zda v případě požáru pojišťovna bude či nebude krátit pojistné plnění. Kontrolní činnost vykonává a pokuty ukládá hasičský záchranný sbor kraje.
TOPlist